Wapno defekacyjne to produkt uboczny powstały przy pozyskiwaniu cukru z buraków cukrowych. Wstaje ono w wyniku odwodnienia tzw. „mleka wapiennego” służącego do wiązania niecukrów znajdujących się w soku surowym.
Wapno to prócz cennego węglanu wapnia zawiera także szereg innych ważnych pierwiastków takich jak: potas, fosfor, magnez, azot oraz około 12 % substancji organicznej.
Tabela wartości nawozowych wapna defekacyjnego
Składniki pokarmowe | Około % * | kg 5 tonach |
Sucha masa | 70 | – |
CaO | 30 | 1500 |
MgO | 1,2 | 60 |
P2O5 | 1,1 | 55 |
N | 0,4 | 20 |
K2O | 0,1 | 5 |
*wartości średnie w świeżej masie z analiz – IUNiG, OSCHR
Źródło: liz.pl
Należy zaznaczyć, ze ten rodzaj wapna jest wyjątkowo bezpieczny. Spowodowane jest to brakiem obecności substancji czy niepożądanych składników. Jest to nawóz przede wszystkim przyjazny dla środowiska.
Zalety stosowania wapna defekacyjnego:
- Posiada prócz CaCO3 szereg innych składników pokarmowych.
- Neutralizuje kwasy glebowe.
- Uaktywnia inne składniki pokarmowe jak fosfor czy potas.
- Zwiększa polową zdolność wchodów roślin.
- Polepsza stosunki powietrzno-wodne gleby.
- Posiada drobnoziarnistą strukturę, dzięki czemu posiada wysoką aktywność odkwaszania.
Kiedy stosować?
Najlepiej bezpośredni na ściernisko, lub jesienią przed orką. Należy jednak unikać bezpośredniego kontaktu z obornikiem.
Comments are closed here.