Rośliny do wzrostu i wydania plonu potrzebują nie tylko odpowiednich pierwiastków, ale także odpowiedniej ich ilości. W przypadku niedoboru składników pokarmowych, pierwsze jego objawy pojawiają się na liściach.
Objawy niedoboru składników pokarmowych u roślin
U roślin, którym nie zostały dostarczone w odpowiedniej ilości i formie składniki pokarmowe, można zaobserwować objawy ich niedoboru. Symptomy te pojawiają się na roślinie w charakterystycznej kolejności: liście →owoce → pędy. Organem diagnostycznym u roślin są przede wszystkim liście. Przy obserwacji należy w pierwszej kolejności określić ich wiek oraz barwę. Na podstawie tych informacji możemy wyróżnić dwa typy symptomów niedoboru danego składnika pokarmowego [Grzebisz 2008]:
- Chlorozy –są to żółknięcia całkowite lub międzynerwowe liści powstają w wyniku zaburzeń syntezy chlorofilu.
- Nekrozy – są oznaką głębokiego niedoboru pierwiastka. Zaburzenia te powstają w wyniku obumierania tkanek blaszki liściowej. Wyróżnia się nekrozy punktowe, brzegowe, wierzchołkowe oraz nieregularne.
Dodatkowo prócz najbardziej charakterystycznych objawów jakie występują na liściach, pod uwagę należy wziąć: przebarwienia pędu oraz zaburzenia we wzroście zarówno pędów jak i korzeni.
W przypadku wizualnej oceny stanu odżywiania roślin bierze się pod uwagę:
- Wiek liście (młody, stary, rozwinięty, nierozwinięty)
- Typ objawów (chlorozy, przebarwienie, itp.)
- Stan zaawansowania niedoboru.
mgr inż. Agnieszka Szumańska
Comments are closed here.