Potas, to obok azotu i fosforu, jeden z podstawowych pierwiastków, które należy dostarczyć roślinie, aby mogła prawidłowo się rozwijać i wydać odpowiedni plon.
Rośliny pobierają potas przez korzenie, dlatego kluczowe jest nawożenie doglebowe, przedsiewne. Gromadzi się on w częściach wegetatywnych jak liście czy łodygi. Odgrywa kluczową rolę w odporności roślin na wymarzanie, wyleganie oraz choroby bakteryjne. Potas pełni wiele kluczowych funkcji w życiu rośliny:
- odpowiada za gospodarkę wodną
- bierze udział w fotosyntezie oraz przemieszczania powstałych asymilatów
- aktywuje około 50 enzymów
- bierze udział w gospodarce azotanowej. Efektywność nawożenia azotowego możliwa jest do uzyskania tylko przy odpowiednim nawożeniu potasem.
WSPŁYW POTASU NA PLON ROSLINY UPRAWNEJ
Według Grzebisza[2008]„…plonotwórczą rolę potasu trzeba rozpatrywać nie tyle w kontekście bezwzględnego wzrostu plonu uprawowych roślin, ile w aspekcie minimalizacji działania czynników stresowych, wywołujących utratę potencjału plonowania oraz pogorszenie jakości plonu użytkowego”.
Przy optymalnym nawożeniu rośliny uprawnej potasem można zaobserwować:
- Wzrost tolerancji na suszę
- Wzrost odporności na wymarzanie oraz na niskie temperatury
- Zmniejszoną wrażliwość na stres spowodowany nadmiarem światła
- Obniżenie podatności na wyleganie
- Zwiększenie efektywności pobierania azotu przez rośliny
- Zwiększenie odporności roślin na porażenia przez choroby lub ataki szkodników.
Rola potasu w kształtowaniu cech jakościowych rośli uprawnych jest bardzo ważna. Wpływa on na aktywację określonych procesów metabolicznych, powodując:
- Wzrost aktywności fotosyntezy czyli gromadzenie się węglowodanów
- Powstanie odpowiednich cech sensorycznych jak smak zapach czy kolor poprzez kontrolę produkcji i przemiany cukrów. Np. w buraku cukrowym następuje wzrost zawartości sacharozy w korzeniu, a w ziemniaku zawartość skrobi.
mgr inż. Agnieszka Szumańska
Comments are closed here.