Jersey rasa bydła typowo mlecznego, która została wyhodowana na wyspie Jersey. Charakteryzuje się przede wszystkim mniejszą wagą i wysokością w kłębie niż HF-y, ale także składem mleka.
Początki rasy sięgają XVIII wieku, gdyż około roku 1700, zostały wyodrębnione jako oddzielna rasa. Dość długi czas izolacji bydła, przyczynił się do wzrostu inbredu, przez to do pojawienia się niektórych nietypowych cech (które są skutkiem prawdopodobnie mutacji genetycznych). Dopiero od 1860 roku rozpoczęto eksport osobników najpierw do takich krajów jak Wielka Brytania czy USA.
W Polsce rasa Jersey pojawiła się w latach 1963-1965. Sprowadzono wtedy 325 sztuk krów oraz 10 buhajów. Na chwilę obecną populacja liczy około 1000 sztuk.
Charakterystyka
Ze względu na chów wsobny Jersey’e zyskały charakterystyczny wygląd: są dość niskie i mają skróconą część twarzową czaszki. Krowy osiągają do 115-120 cm wysokości w kłębie i wagę 350-500 kg. Buhaje natomiast do 145 cm w kłębie i wagę do 700 kg.
Pod względem budowy ciała Jersey wpisuje się w budowę bydła mlecznego czyli w trójkąt. Głowa mają niedużą z szerokim czołem i niedużymi rogami. Udźce i zad są słabo umięśnione. Jersey’e posiadają prawidłowo zbudowane wymię, wysoko zawieszone. Strzyki są równo rozmieszczone, a wady występują dość rzadko.
Pod względem ubarwienia wyróżnia się od jednolicie czerwonych po myszate i płowe. Dookoła oczu oraz pyska występuje jaśniejszy kolor.
Rozród
Jersey’e nie należą do rasy kłopotliwej. Charakteryzują się wysoką płodnością, a porody są bezproblemowe (oczywiście zdarzają się wyjątki). Rasa ta charakteryzuje się wcześniejszym osiągnięciem dojrzałości, dlatego pierwsze ocielenie występuje średnio około 25 miesiąca, okres między wycieleniami wynosi około 382 dni. Cielęta po urodzeniu ważą średnio 25 kg. Krowy są opiekuńczymi i troskliwymi matkami.
Użytkowość mleczna
Rasa ta charakteryzuje się przede wszystkim sporą zawartością tłuszczu w mleku – ponad 5,4%, niektóre źródła mówią nawet o 7%. Zawartość białka oscyluje około 3,8%. Średnio w czasie laktacji uzyskuje się 5700 kg mleka . Ze względu na skład, mleko pochodzące od Jersey’ów najczęściej wykorzystywane jest do produkcji serów takich jak np. mozzarela.
Utrzymanie
W związku z tym, że osobniki tej rasy nie są za dużo, zatem i utrzymanie ich jest prostsze i tańsze, gdyż zajmują mniej miejsca oraz pobierają mniej paszy. Dobrze wykorzystują pastwiska słabszej jakości.
Ze względu na ich łagodny temperament są często wykorzystywane w gospodarstwach agroturystycznych. Dodatkowo są cierpliwe i towarzyskie.
Comments are closed here.