Hodowla bydła mięsnego wydaje się być przyszłością polskiego rolnictwa. Podczas gdy hodowcy trzody chlewnej zmagają się ze skutkami ASF, rynek mleka od dawna jest w kryzysie, a ceny zbóż nadal nie napawają optymizmem, bydło mięsne radzi sobie zaskakująco dobrze. Aby jednak hodowla była opłacalna, warto już na wstępie zacząć ją dobrze. Jednym z kluczowych elementów jest wybór rasy do prowadzenia hodowli.
W porównaniu do bydła mlecznego bydło mięsne jest mniej wymagające w utrzymaniu, a także wymaga mniejszych nakładów pracy. Co nie oznacza, że produkcja prowadzi się sama bez nadzoru hodowcy. Jednym z kluczowych elementów przyszłej opłacalności produkcji jest wybór konkretnej rasy. W tym celu warto wziąć pod uwagę możliwości gospodarstwa, wymagania zwierząt, a także na jakie rasy jest zapotrzebowanie na rynku. Trafienie w gust konsumentów i posiadanie pewnego rynku zbytu przekłada się bowiem na opłacalność produkcji i przyszłe zyski. Jakie rasy są najczęściej wybierane przez hodowców?
Za najlepszą rasę do hodowli w polskich warunkach uważana jest Limousine. Ma bardzo dobre walory rzeźne i kulinarne, jest więc bardzo ceniona przez konsumentów. W tuszy duży jest udział mięśni przy niewielkim udziale kości. Zaletą tej rasy są nieduże wymagania żywieniowe, łatwe porody oraz możliwość chowu ekstensywnego na powietrzu nawet przez cały rok. Bydło Limousine świetnie sobie radzi w różnych warunkach klimatycznych i ma duże zdolności przystosowawcze.
Kolejną rasą cenioną przez polskich hodowców jest Charolaise. Jest to bardzo duże francuskie bydło, którego buhaje mogą osiągać masę nawet 1300 kg. Bydło tej rasy ma duże zapotrzebowania żywieniowe, idealnie sprawdza się podczas wypasania na żyznych pastwiskach. Mięso pochodzące z rasy Charolaise ma dużą wartość konsumpcyjną – zawiera dużo mięśni, a niewiele tłuszczu.
W gospodarstwach położonych na słabych glebach dobrze sprawdza się rasa Angus. Jest to niewielkie bydło, wcześnie dojrzewające i szybko rosnące. Rasa świetnie wykorzystuje pasze objętościowe, nawet te nie najlepszej jakości. Dobrze przystosowuje się do trudnych warunków klimatycznych, nie ma wysokich wymagań podczas utrzymywania. Równie wytrzymała na trudne warunki jest włoska rasa Piemontese, uważana za jedną z najlepszych ras na świecie. Bydło tej rasy ma niewielkie wymagania żywieniowe, dobrze znosi kiepskie warunki atmosferyczne. Charakteryzuje je wysoka wydajność rzeźna, mięso zawiera dużo mięśni przy niewielkim udziale tłuszczu i kości. Jest bardzo cenione przez konsumentów.
Dobrą rasą do hodowli w polskich warunkach jest również Hereford – ta rasa jest najbardziej liczna w skali światowej. Bydło dobrze przystosowuje się do ekstensywnego żywienia i trudnych warunków atmosferycznych czy paszowych. Bardzo dobrze wykorzystuje użytki zielone, nawet te o mniejszej wartości pokarmowej.
Comments are closed here.