RolnikON

Siara w żywieniu cieląt

21/02/2017

Niewłaściwe postępowanie z cielętami może prowadzić do ich szybkiego upadku po urodzeniu. Bardzo istotne jest nie tylko zadbanie o prawidłowe warunki higieniczne, ale też o odżywianie. W tej kwestii kluczowe znaczenie ma pojenie cieląt siarą, która dostarcza im nie tylko składników odżywczych, ale również wspomaga układ odpornościowy.

Właściwe żywienie cieląt to jeden z najważniejszych warunków ich dobrostanu i zapobiegania nadmiernym upadkom. Cielęta krów mlecznych odstawiane są od matek dosyć wcześnie, gdyż z punktu widzenia ekonomiki produkcji taniej dla hodowcy jest karmić młode bydło preparatami mlekozastępczymi niż mlekiem. W przypadku bydła opasowego cielęta pozostają z matkami o wiele dłużej i mogą żywić się ich mlekiem. Jednak zarówno cielęta ras mlecznych, jak i mięsnych potrzebują w początkowym żywieniu siary.

Siara jest pierwszym pokarmem pobieranym przez cielęta tuż po porodzie. Jest to wydzielina gruczołu mlekowego o nieco innym kolorze, konsystencji czy składzie w porównaniu do zwykłego mleka. Jest gęsta, żółta i ma skład odpowiadający potrzebom cieląt w pierwszych dniach ich życia. Wydzielana jest zaledwie przez kilka dni, dlatego cielę należy zacząć poić siarą jak najszybciej.

Gdy cielak się rodzi, jego układ immunologiczny praktycznie nie pracuje, przez co zwierzę jest narażone niemal na każdego rodzaju infekcje. Dlatego siarę należy mu podać już w pierwszej godzinie życia. Siara zawiera szereg immunoglobulin, czyli ciał odpornościowych, które pozwalają na zapewnienie cielętom tak zwanej odporności biernej na pierwsze 4-6 tygodni życia. W tym czasie zwierzę bowiem wytwarza własne przeciwciała. Przeciwciała zawarte w siarze są wchłaniane przez ściany jelita przez około 24 do 36 godzin po urodzeniu, dlatego też cielę powinno być napojone siarą jak najwcześniej. Bardzo duże znaczenie ma nie tylko czas podania siary, ale również jej ilość. Aby dostarczyć niezbędną ilość przeciwciał, cielę powinno otrzymać siarę w ilości 5 procent masy ciała. W przypadku mniejszych ras jest to więc około 1-1,5 litra, a w przypadku cieląt ras dużych – około 2 litrów. Po pierwszym napojeniu siarą kolejną porcję należy podać po około 12 godzinach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *