RolnikON

Agrotechnika

Przezimowanie roślin

29/03/2017

Przez ostatnie lata można zauważać, że z roku na rok pogoda staje się dla nas mniej łaskawa. Susza w 2015r. zebrała swoje żniwa, a Rolnikom odebrała plon, rok 2016 mógł się wydawać trochę lepszy, ale tylko się wydawał. Zaczynamy zastanawiać się, co przyniesie nam tegoroczna zima. Sama natura swoim zachowaniem prognozuje ciężki czas. Takie objawy spędzają sen z powiek Rolnikom, którzy chcą w jak najlepszy sposób ocalić swoje uprawy.

Niestety nie jesteśmy w stanie okryć roślin kocem, aby nie zmarzły. Są jednak proste sposoby agrotechniczne, umożliwiają w jak największym stopniu ochronić je przez negatywnym przezimowaniem.

W Polsce w ramach roślin ozimych uprawia się głownie zboża oraz rzepak. Każda z tych roślin powinna wejść w odpowiedniej fazie rozwoju w okres zimy by mogła później odpowiednio plonować. W rolnictwie można wyróżnić kilka czynników wpływających na stopień przezimowania, ale niestety nie wszystkie są zależne od człowieka.

Odmiana: Aby roślina łagodnie przeszła zimę, należy dobrać odpowiednią odmianę do warunków panujących w danym rejonie. Na niektórych obszarach Polski zima jest wyjątkowo ostra (np. Suwałki), dlatego tam też wymagana jest odmiana o dużej zimotrwałości, czyli o wrodzonej, nabytej odporność na niesprzyjające warunki środowiskowe w okresie zimowym. Wybór odpowiedniej odmiany nie jest jeszcze jednoznaczny z przetrwaniem przez roślinę mroźnego czasu, gdy nie zostanie przeprowadzona odpowiednia agrotechnika.

Nawożenie: Każda roślina do prawidłowego wzrostu potrzebuje odpowiedniej ilości makro- i mikroelementów. Pokrycie odpowiednich potrzeb na początek rozwoju zagwarantuje większą zdolność do przetrwania zimy. Fosfor, który wpływa na system korzeniowy rośliny czy potas odpowiadający za gospodarkę wodną stosujemy tylko raz i to właśnie na jesień. W przypadku azotu, dostarczamy roślinie, niewielką ilość aby osiągnęła odpowiednią ilość liści przed zimą np. rzepak powinien mieść od 6 do 8 liści.

Termin siewu: Innym ważnym czynnikiem wpływającym na ilość przezimowanych roślin jest termin ich siewu. W przypadku rzepaku, maksymalny termin siewu to 25 sierpnia, przy czym na zachodzie będzie to wcześniejszy termin nawet o dwa tygodnie. Zboża ozime, w zależności od rodzaju od września do października. Wczesny siew, sprzyja także pojawieniu się chorób czy chwastów.

Obsada: Warto też pamiętać, aby wziąć pod uwagę, że po zimie obsada będzie mniejsza niż zostało zasiane. Bardzo widoczne jest to w rzepaku, którego obsada na wiosnę powinna wynosić średnio 45-50 sztuk na metr kwadratowy, co stanowi około 60% obsady pierwotnej.

Agrotechnika: Ważne jest odpowiednie przygotowanie gleby. Należy odpowiednio ją unieść zaraz po siewie, aby podczas późniejszego osiadania nie odkryła węzłów krzewienia rośliny, który jest miernikiem ich przezimowania.

Człowiek jak widać, może zapewnić odpowiednie warunki roślinie, ale nie może całkowicie ochronić.  Najważniejszy wkład ma jednak zima i to od niej zależy jaki będzie efekt końcowy w postaci plonu.  Z tego też powodu, najlepiej ubezpieczyć swoje plony przed negatywnymi skutkami przezimowania a nie liczyć na łagodną zimę.

mgr inż. Agnieszka Szumańska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *